Slaapkamer

Beter slapen? Zo creëer je een betere slaapomgeving

Beter slapen? Zo creëer je een betere slaapomgeving

Een goede nachtrust is van essentieel belang voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Helaas blijkt uit verschillende onderzoeken dat steeds meer mensen te maken hebben met insomnia. Regelmatig kloppen zij met slaapproblematiek aan bij de huisarts. In veel gevallen worden hierbij medicijnen voorgeschreven die het probleem eigenlijk niet verhelpen. Enkel als tijdelijke oplossing dienen. En dit terwijl veel van deze problemen meestal al opgelost kunnen worden door simpelweg de slaapomgeving te verbeteren. 

Met enkele kleine aanpassingen kun je al veel verbeteren. Hierbij is het niet alleen belangrijk om voor kwalitatieve slaapkamermeubels van bijvoorbeeld intenswonen.nl te kiezen, maar ook om de juiste sfeer te creëren. Belangrijk is dat je veilig en comfortabel kunt slapen. Dat zijn eigenlijk alle ingrediënten die je nodig hebt voor een goede nachtrust. 

Creëer een rustgevende sfeer 

Het is belangrijk dat je je veilig kunt voelen in de slaapkamer. Dat je je echt over kunt geven aan de slaap. Hierbij is het ook belangrijk dat de omgeving rustgevend is. Gebruik daarom niet al te felle kleuren in de slaapkamer en houd het geheel zo rustig mogelijk. Kies je toch voor decoraties? Zorg dan voor warme en rustgevende decoratiestukken die niet onnodig afleiden. 

Je eigen gedrag speelt natuurlijk ook een grote rol in de kwaliteit van je slapen. Wanneer je een televisie in de slaapkamer hebt staan of nog regelmatig even op je smartphone zit voordat je gaat slapen, dan is de kans bijvoorbeeld groot dat je niet zo snel of diep in slaap komt. Het is verstandig om niet meer naar een beeldscherm (ook niet op je telefoon!) te kijken voor het slapen. Probeer in elk geval een uur van tevoren alle schermpjes uit te schakelen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam gemakkelijker slaaphormonen kan aanmaken. Wil je toch nog iets doen voor het slapengaan? Probeer dan nog wat te lezen bij zachte verlichting. 

Voldoende opbergruimte 

Investeer ook in voldoende (gesloten) kasten om extra opbergruimte te creëren. Zo voorkom je dat kleding rond gaat zwerven in de kamer en dat je toch allerlei prullaria in het zicht hebt staan. Het is vrijwel onmogelijk om rustig te slapen als er nauwelijks opbergruimte is. Als hier en daar een sok zwerft, boeken op de grond liggen en de ruimte simpelweg rommelig oogt. Een rommelige ruimte geeft ook een rommelig hoofd en dat maakt slapen veel minder gemakkelijk. Gun jezelf daarom die rust en creëer voldoende opbergruimte. Maak er een gewoonte van om je slaapkamer dagelijks even snel op te ruimen, zodat deze er altijd opgeruimd uitziet. 

Houd de temperatuur in de gaten 

Weet jij welke temperatuur het is in de slaapkamer? Nee? Dan is het goed om dit eens uit te zoeken als je slaapproblemen ervaart. Je lichaam kan bij bepaalde temperaturen namelijk niet goed tot rust komen. Aanbevolen wordt om de temperatuur tussen de 18 en 20 graden te houden. Als het te koud of te warm is, kan dit grote gevolgen hebben voor de slaapkwaliteit. 

Geef een reactie